четвъртък, 12 юли 2012 г.

Инфо брошура на НСБАЛХЗ

Вчера се случи нещо много хубаво - минахме през Хематология и се натъкнахме на информационна брошура за пациента, която се намира на входа и на масичката пред регистратурата. Това е първата новост, втората е раздаване на номерца на пациентите (взимат се от регистратурата срещу входа), за да се следи реда пред кабинетите. УРА! Тези от вас, които следят блога знаят, че бяхме предложили изготвянето на подобна брошура, както и номерирането на чакащите, и се радваме, че ръководството се е съобразило с нуждите на пациентите си за оптимизиране и улесняване на работния процес в болничното заведение. Искрено се надявам, че написаното ще е полезно, ще спести ненужното обикалянето на кабинети и ще е в помощ както на лекуващите се, така и на персонала в НСБАЛХЗ. Прилагам брошурата към поста, за да имате насочваща информация за локация, документация, права и задължения, талони, структура на болницата, лечение, прием и престой. Благодарим, НСБАЛХЗ, че ни чухте!









понеделник, 9 юли 2012 г.

Слънце и Химиотерапия

Лято е! Няма нищо по-изкушаващо от плажа и морето през летните отпуски, които разбира се, вървят ръка за ръка със слънцето. За съжаление обаче, слънцето не е приятел на химиотерапията и ако се случва така, че имате вливания през лятото, ще трябва да се пазите много от лъчите му. Проблемът е, че и минимално слънчево излагане, може да причини (в този период), сериозно слънчево изгаряне.

Др. М. Т. (от breastcancer.org) твърди, че много от съставките на химиотерапията имат свойството да засилят облъчването на слънчевите лъчи в пъти при хората, подложени на лечение, както и да направят кожата по-чувствителна. Трите съставки, които пораждат значителна чувствителност към слънце са:
  • Methotrexate
  • Fluorouracil
  • Dacarbazine
Ефектът на съставките на химиотерапията може да продължи месец-два след приключване на терапията. Затова ето няколко съвета, за да се справите със силата на слънчевото облъчване без поражения през горещите месеци:
  • слънцезащитен фактор 30 или по-висок, по възможност да не е останал от миналата година;
  • шапка, която да покрива лицето ви;
  • на плаж - фееричен плажен шал за дамите и тениска за мъжете;
  • избягвайте да се излагате на директна слънчева светлина между 10 и 15 часа;
  • пийте много вода;
  • ако сте имали лъчетерапия, пазете облъчените части като ги покриете напълно.

понеделник, 2 юли 2012 г.

Отново за Хубавите Новини

Това, което ще видите не сме ние, но ще бъдем съвсем скоро. Това ще бъдете и вие - вярвам! Попаднах на клипа, който поствам, съвсем случайно, но ме накра да се усмихна, да поплача, да се радвам и да вярвам. Вярвам за пореден път. И тъй като не само аз имам нужда да се усмихвам, публикувам го и за всички вас, които търсите надеждата. Има я.

За съжаление клипът е на английски, затова за неразбиращите - историята накратко: Това е Джейк Баума, на 28 г., който е с диагноза Ходжкинов лимфом, минал е през химиотерапия си (ABVD) и е напът да научи резултата от контролния PET скенер след края на лечението. Докторът му показва "преди и сега" кадри, сравняват лимфите около врата, гърдите, сърцето. Първият скенер е от 16/2/2012, а вторият, контролният е от 12/6/2012. Докторът, показвайки първия скенер, обяснява как всичко около врата на Джейк и под мишниците му е било засегнато: "почти всички лимфни групи в основата на шията и под миниците са засегнати, като лампички на коледно дърво". Джейк е имал голямо струпване на засегнати лимфи в медиастанума (медиастинум или средостение представлява пространство в гръдния кош, което се разпространява напред до гръдната кост - sternum, назад до телата на гръдните прешлени, отдолу до диафрагмата и встрани до медиастиналните плеври на левия и десния бял дроб) и около мускулите на сърцето, които вече са чисти на контролния скенер. Приложената химиотерапия е повлияла напълно на лечението на пациента, без никакви останки от ракови клетки. 

Хареса ми, когато лекарят казва накрая: "Хубаво е да видиш на картинка, визуално, защо си минал през всичко това, през което мина. Не е забавно, но е най-добрият възможен сценарий!". Приятно гледане: