петък, 6 април 2012 г.

В помощ на черния дроб

По време на химиотерапия, а и не само, по време на всяко тежко медикаментозно лечение, черният дроб е изключително потърпевш. Затова често, в процеса на лчение, се пускат изследвания, които показват дали функциите му са в норма и ако не са, има лекарства, които биха могли да се приемат. Освен конвенционалните лекарства би било добре самите ние да му помогнем да се справи с преработване на токсините чрез правилно хранене. Благодарение на блога се свързах с прекрасни хора и една от тях (Darcy), ме насочи към цитираната по-долу публикация. Изброените храни не са скъпи, не са трудни за откриване и се срещат целогодишно, така че не би било трудно да ги включим в ежедневната ни диета:

1. Чесън (отново!)

Само няколко скилидки чесън са способни да активират важни чернодробни ензими, отговорни за бързата преработка на вредните метаболити в организма. Чесънът съдържа високи количества алицин и селен. Алицинът е пасивен в скилидката докато чесънът не бъде нарязан, сдъвкан или смачкан.

2. Грейпфрут

Високите дози витамин C и антиоксиданти съдържащи се в грейпфрута помагат на естествената очистителна функция на черния дроб. Само 100 мл. прясно изцеден фреш от грейпфрут активира и засилва функцията на органа и подпомага изхвърлянето на вредните вещества.

3. Репички и моркови

И двете са изключително богати на биофлавоноиди и бета-каротен, който е прекурсор на витамин E – витаминът на плодовитостта. Той е важен антиоксидант, а липсата му води до развитието на анемия, нарушения в размножаването, мускулна дистрофия, засягане на малкия мозък, понижен имунитет.

4. Зелен чай (по възможност го купувайте насипен)

Зеленият чай е истински лек за черния дроб, тъй като съдържа цяла гама от растителни антиоксиданти, известни под името катехини. Чаят не само има хубав вкус, но е и незаменима част от повечето здравословни диети. Има диуретично и очистващо действие и провокира към консумацията на по-голямо количество вода, което е полезно за тялото. Той е много по-силен антиоксидант от черния чай, а силно положителният му ефект при намаляване на риска от сърдечни заболявания, рак и бъбречни заболявания е научно доказан.

5. Листни зеленчуци

Едни от най-мощните средства за очистване на черния дроб са листните зеленчуци, които може да консумираме сурови, обработени или изцедени на сок. Богати на хлорофил те буквално “улавят” токсините и най-вече тежките метали от кръвта. Хлорофилът образува неактивни химически комплекси с тежките метали, химикалите и пестицидите попаднали в организма ни и спомага за изхвърлянето им. Така той се явява мощен защитен механизъм на клетките на черния дроб. Опитвайте се да консумирате по-големи количества зелени листни зеленчуци като спанак, зелена салата, лапад, кейл, листа от цвекло, магданоз, синапени листа и цикория. Те имат благотворен ефект и върху производството на жлъчка, а целулозата “попива” токсините и ги елиминира по-лесно от тялото.

6. Авокадо

Авокадото, подобно на киноата, е изключително наситен на полезни вещества продукт и се определя като суперхрана. Той има свойството да подпомага синтеза на глутатион, който е ключов фактор в елиминирането на токсичните метаболити. Последните изследвания показват, че редовното включване на авокадото в диетата подобрява значително функцията на черния дроб.

7. Ябълки

Ябълките са много богати на пектин  (до 1,5%) Пектинът е естествена част от човешката храна, но не притежава особена хранителна стойност. Дневният прием на пектин от плодовете и зеленчуците е около 5 g при консумация на 500 g храна от растителен произход. Той преминава през тънките черва почти без химически промени, което го прави едно от най-ефикасните баластни вещества. Установено е, че консумацията на пектин намалява кръвните нива на холестерол. Това се дължи на повишения вискозитет на чревното съдържимо, което от своя страна води до свързването му с холестерола и жлъчните киселини и намалената абсорбция на холестерол. В дебелото черво микроорганизми метаболизират пектина и освобождават късоверижни мастни киселини, които са пребиотици и имат изключително благотворно влияние върху зравословното състояние на човек.

8. Зехтин (помнете, че истинският extra-virgin се втвърдява в хладилника)

Студено пресованите органични масла от маслини или ленено семе са превъзходен продукт за черния дроб. Осигуряват важна мастна база за правилното функциониране на мастната обмяна, като го отбременяват от претоварения метаболизъм. Повечето от очистителните диети правени след зимния сезон включват консумация на чист зехтин. Добре е да го използвате като основна течна мазнина в кухнята си за подправяне на салати, супи и ястия. Съдържащият се в него олеокантал е набеден за снижаването на риска от сърдечни заболявания характерен за средиземноморската диета, помага за установяване на баланс между omega-3 и omega-6 мастните киселини, намалява и нивата на холестерол в кръвта, както и действа като протектор на стомашната лигавица и снижава риска от язва и рак на стомаха.

9. Пълнозърнести храни

Зърнените храни, като кафявият ориз, са много богати на витамини от група B, които подобряват значително обмяната на мастите в организма, осигуряват здрава кожа и коса, както и мускулен тонус, важни са за доброто функциониране на нервите и нервната система, намаляват риска от рак на панкреаса, предпазват от анемия, тъй като ускоряват деленето на кръвните клетки. Във всички случаи се опитвайте да заместите бялото брашно с негов пълнозърнест аналог, богат на тези витамини.

10. Лимони и лайм

Тези цитрусови плодове съдържат значително количество витамин C, който има благотворен ефект върху здравето на черния дроб. Изпиването на прясно изцеден лимонов сок сутрин помага за активирането на чернодробната функция. Витамин C е незаменим антиоксидант, стимулира имунитета и затова се изчерпва много бързо при инфекции и заболявания с висока температура, както и действа като антихистамин.

11. Орехи

Съдържащата се в голямо количество в орехите аминокиселина аргинин помага на черния дроб ефективно да елиминира амоняка, който е продукт на обмяната на веществата и е токсичен.  Орехите съдържат и много глутатион и omega-3 мастни киселини. Важно е много добре да сдъвквате орехите преди да ги преглътнете, тъй като това помага за по-доброто усвояване на полезните вещества в тях.

12. Куркума

Куркумата е любимата подправка на черния дроб. Тя е кореново растение, родственик на джинджифила с ярък жълт цвят дължащ се на куркумина. В Индия се използва щедро в различни ястия и го наричат “шафранът на бедните” или “златната подправка”. Има изключително благотворно въздействие за подобряване работата на жлъчката и черния дроб. Влияе положително и на страдащите от диабет. Доказано е, че къри, приготвено с куркума, убива ракови клетки. Последни изследвания показват, че куркуминът в комбинация с omega-3 действа като невропротектор и може да се окаже ключов в лечението на всички невродегенеративни заболявания – болест на Паркинсон и Алцхаймер, мозъчни инсулти, както и глаукома.

Източник: http://vivata.bg/liver-cleansing-foods


Що се отнася до билка, която можете да използвате за прочистване на черния дроб, в клиниката по хематология препоръчват да се приема екстрат от магарешки бодил. За най-ценната съставка, съдържаща се в магарешкия бодил, сега-засега се смята флавоноидния комплекс, познат накратко като силимарин (или силибинин). Има редица изследвания, които придават на флавоноидите в комплексния екстракт свойства на анти-хепатотоксичен и хепатопротективен агент. Учените гледат на силимарина като на вещество, което може да работи като потенциален антиоксидант в хепатоцитите (клетките на черния дроб) и така да ги предпазва от увреждане. Макар да не е изяснен точния биологичен механизъм на въздействие, фактите потвърждават директния ефект на силимарина върху чернодробното здраве.

Разбира се, преди да започнете да пиете тази билка, направете консултация с лекуващия ви лекар.







2 коментара:

  1. Тъй като съм на всяка манджа мерудия, да спомена нещо ново, което научих за измиването на листните зеленчуци. Хубава подобност е за всички, но особено много за тези, които са в процес на лечение и са с отслабен имунитет. Марули, салата, спанак, коприва и прочее е хубаво да се оставят накиснати във вода поне 3-4 часа, преди да се консумират. Салатата може направо да се консумира на следващия ден (т.е. не да си купите и да зачакате да се накисне, а днешната салата да сложите в найлонов плик в хладилника и да е готова за утре, а днес да ядете вчерашната). Само след такова накисване опадват всякакви яйца на тении и прочее гадинки. Само с миене не става. По тази причина и сме на водещо място в СВЕТА по заболеваемост от кучешка тения.

    ОтговорИзтриване
  2. Продължавай да споделяш нови неща! :)

    ОтговорИзтриване