понеделник, 2 юли 2012 г.

Отново за Хубавите Новини

Това, което ще видите не сме ние, но ще бъдем съвсем скоро. Това ще бъдете и вие - вярвам! Попаднах на клипа, който поствам, съвсем случайно, но ме накра да се усмихна, да поплача, да се радвам и да вярвам. Вярвам за пореден път. И тъй като не само аз имам нужда да се усмихвам, публикувам го и за всички вас, които търсите надеждата. Има я.

За съжаление клипът е на английски, затова за неразбиращите - историята накратко: Това е Джейк Баума, на 28 г., който е с диагноза Ходжкинов лимфом, минал е през химиотерапия си (ABVD) и е напът да научи резултата от контролния PET скенер след края на лечението. Докторът му показва "преди и сега" кадри, сравняват лимфите около врата, гърдите, сърцето. Първият скенер е от 16/2/2012, а вторият, контролният е от 12/6/2012. Докторът, показвайки първия скенер, обяснява как всичко около врата на Джейк и под мишниците му е било засегнато: "почти всички лимфни групи в основата на шията и под миниците са засегнати, като лампички на коледно дърво". Джейк е имал голямо струпване на засегнати лимфи в медиастанума (медиастинум или средостение представлява пространство в гръдния кош, което се разпространява напред до гръдната кост - sternum, назад до телата на гръдните прешлени, отдолу до диафрагмата и встрани до медиастиналните плеври на левия и десния бял дроб) и около мускулите на сърцето, които вече са чисти на контролния скенер. Приложената химиотерапия е повлияла напълно на лечението на пациента, без никакви останки от ракови клетки. 

Хареса ми, когато лекарят казва накрая: "Хубаво е да видиш на картинка, визуално, защо си минал през всичко това, през което мина. Не е забавно, но е най-добрият възможен сценарий!". Приятно гледане:






9 коментара:

  1. Здравей, поздравления за блога и пожелания за скорошно оздравяване на твоята любов. Истински щастливец е, че те има до себе си и вярвам, че за вас всичко много скоро ще е добре, както трябва да бъде :) Имам и един въпрос. Тъй като днес бях на консултация при д-р Хрисчев, за първи път, той само ме погледна и каза, че трябва да се направи биопсия на лимфен възел (аз имам няколко групи подути) и да отида с готови резултати. На въпроса ми къде, отговори да си взема направление за хирург и може отзад (в онкологичната болница), не беше изобщо словоохотлив, а може би и не успях да задам правилните въпроси. Аз бях много притеснен, защото имам и друго хронично заболяване, което вероятно променя нещата. Засега имам само спимтоми без диагноза, но докторът не поиска никакви кръвни изследвания. Знам, че при всеки е различно, но би ли ме посъветвала къде и как се правят тези изследваия - биопсия и т.н.
    Поздрави и благодаря!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей, brownie, благодаря за хубавите думи и пожелания! Дай Боже скоро да сме здрави и всичко да остане лош спомен! :)

    Относно др. Хрисчев, прав си - изобщо не е словоохотлив, но с времето разбираш, че винаги казва точно толкова, колкото е необходимо да знаеш, без да се стресираш и ако се наложи да те лекува, не се притеснявай да го питаш каквото и да се сетиш - отговаря на всички въпроси. В началото много му досаждах, но имах нужда да получа отговори на въпросите, с които се пълнеше главата ми.

    Сега за биопсията. В самото начало отидохме при Хрисчев с кръвни резултати, които подна с едно око и снимка на бели дробове, на която се виждаше увеличен лимф. Това, което той направи беше да пипне М. с един пръст по шията, опипа му леко подутите лимфи там и го изпрати при др. Гергов мисля, че беше, в отделение УНГ в Онкологията. Той записа час за биопсия и да, ще ти трябва направление от личен лекар за хирург. Моят съвет е да отидеш до УНГ и да кажеш, че др. Хрисчев те изпраща за биопсия на лимфен възел и те вече ще ти дадат инфо за останалото. След като излезе биопсията (отнема около 10-12 дни), с резултатите ще отидеш отново при др. Хрисчев и ще решите какво да правите. Дано при теб да е само възпаление!

    Винаги можеш да пишеш, ако имаш въпроси, извървяхме дълъг път и можем да бъдем полезни, така че питай, ако има нещо. И горе главата, всичко ще е наред! Желая ти здраве! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей, прекрасен блог! Случайно се срещнахме на рафтинга по р.Искър, но си мисля че няма нищо случайно! Прекрасни снимки направи, за което пак благодаря! Някак си почувствах Марти много близък и сега разбирам защо. Аз също се боря с диагнозата рак. Преди 2 год. и половина бях оперирана от рак на гърдата. И двамата сте прекрасни и му пожелавам бързо оздравяване. Сигурна съм че ще се справите!

    ОтговорИзтриване
  4. здравейте, и аз ви пожелавам късмет и успех при лечението и искам да попитам при кой лекар се лекувате, предполагам в национална хематологична болница? има ли значение лекаря, който ще те поеме, само биопсията дама ли вярна диагноза или трябва и скенер? може би ще имам и други въпроси, но не можах да пиша на майл през аутлука.

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте, благодаря за пожеланията! Засега лечението приключи с ремисия, дано да е завинаги :).

    Относно лекарят, казва се д-р Хрисчев и е в Хематологията в Дървеница. Тук можете да прочетете повече за него: http://canfight.blogspot.com/2012/09/blog-post_20.html. За да се постави най-точна диагноза трябва биопсия на лимфен възел, скенер и биопсия на костен мозък. С тези 3 резултата ще се определи дали има рак, какъв тип рак е, дали има разсейки и въз основа на това ще се определи стадия. Ще се радвам да отговоря на всичките Ви въпроси, стига да имам отговор. Усмихнати празници!

    ОтговорИзтриване
  6. весели празници и на Вас.аз ще имам въпроси, но тук ли да ги задавам или на някакъв е-майл.ние сме ходили един път и ни прие д-р лилова,но не е правила някакъв преглед, само пусна изследнаия, ние си носихме кубче с част от възела. д-р Хрисчев тогава не беше на работа.незнам сега ще може ли да отидем и при него?

    ОтговорИзтриване
  7. Имейлът ми е: mushista@yahoo.com, можете и на него да пишете. Не мисля, че ще е проблем да Ви приеме д-р Хрисчев следващия път.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. а някаква диета, режим на хранене дадоха ли ви?забелязвам, че лекарите не говорят за хранене, а мисля че това е много важно. но от много четене и коментари вече се обърках какво трябва и какно не трябва да се яде.

      Изтриване
    2. Никой не ни каза нищо за храната, но ние сами се образовахме достатъчно, за да си изготвим режим и таблички. Ето тук подробности:

      http://canfight.blogspot.com/2012/03/blog-post_09.html

      Изтриване