вторник, 28 август 2012 г.

ПЕТ Скенер

ПЕТ Скенер на лимфни възли (не е на М.)
Готово! Минахме и така дългоочакваното чудо на модерните технологии, наречено ПЕТ скенер или позитронно-емисионен томограф. България може да се похвали със собственост на 2 такива апарата - единият е във Варна, а вторият е в Александровкса болница в София.  Ако сте се ровили в нета по темата, сте прочели, че изотопите, с които работи апарата се внасят с чартърни полети от Австрия, затова и изследването, ако не се поеме от здравна каса е около 3000 лева. Различното от "нормалния" скенер е, че позволява да се покаже на клетъчно ниво обмяната на туморни клетки и това дали са злокочаствени, или не и в каква степен са злокачествени. Установява точната локализация на метастаза, ако има такъв и определя как се отразява лечението с химиотерапия/лъчетерапия на туморните клетки. В частност ПЕТ - е единственият в света апарат, позволяващ диагностицирането на тумори в така наречения "нулев" стадий.

Ако ви предстои подобно изследване, в най-добрия случай, ще получите предварително списък с инструкции, които трябва да спазите преди да отидете. Подробности можете да прочете на страницата за Лимфом: http://lymphom.ovo.bg/index/izsledvanija_i_proceduri/0-28

Чакалня 1
От познати и пациенти чухме, че записването за подобно изследване става 2-3 месеца предварително, поради многото нуждаещи се, но на нас ни дадоха час в края на юли за 28 август.  В уречения ден се явихме в Александровска болница (образна диагностика е в отделна сграда) и в 8:30 се наредихме на регистратура с цялата ни документация - кръвни изследвания на глюкоза и креатинин от предния ден, всички епикризи от процеса на лечение, DVD, на което да направят записа на скенера, урографин и фурантрил, бутилка 1,5 L минерална вода. Общо бяха 13 пациента, които задължително минаваха през регистратура. Следващата стъпка беше интервю с лекар, който допопълва документацията - последната дата на химия/лъче, придружаващи заболявания, минали операции, лекарства и т.н. Интервюто се извърши в една малка стаичка, на кръгла маса, зад която имаше бюфет с наредени на него чинии, хляб в торбичка, прибори. Почти беше постигнат ефектът от уюта на една домашна кухня, но едва ли съзнателно (съжалявам за лиричното отклонение, но нямаше как да не го отбелажа - говорим за модерния, единствен по рода си ПЕТ скенер все пак!). Следва посещението при мед. сестра, която поставя абокат, чрез който се вкарва радиоактивен изотоп флуор 18 глюкоза (радиофармацевтик) час преди самото изследване. Последният етап, преди да влезете за скенера, е престоят в така наречената чакалня 1, която на страницата на болницата е описана като "топло, тихо и спокойно" място. Това помещение за мен си беше чиста баня, с плочки дори по стените и с изводи за кранове и душ. Беше наречено "чакалня", може би, заради няколкото поставени тръбни стола и масичка 2х2 педи. Отново се отклонявам, заради контраста с ултра-скъпата техника, за която чакахме. На фона на всичко това, близо час слушахме гневната плеяда на санитарката, че някой вчера беше откраднал тоалетната хартия заедно със стойката от тоалетната, както и кранчетата от мивката преди няколко седмици. Посмяхме се, въпреки напрежението от предстоящото и въпреки очевидното присъствие на млади хора, чакащи реда си за ПЕТ скенера наравно с нас. От чакалнята пациентите биваха извиквани един по един, не по реда, по който бяха дошли, а по количеството изотоп, което заболяването им изискваше, вкарва им се изотопа, след което се маха абоката и се чака, пиейки 1 л. вода с разтворена ампула урографин и фурантрил в нея. Следва скенерa, който продължава около 30 мин., в които се лежи неподвижно, т.е. цялата процедура продължи приблизително 90 мин., но от момента на регистриране до самия край бяхме там 5 часа, минахме 4-ти, което означава, че хората след нас  са прекарали там цял ден. Затова, ако сте на работа и ви престои подобно изследване, вземете си почивен ден и се заредете с търпение.

Може би трябваше да започна с това, че днес е Голяма Богородица по старому (28/8), чествала се най-вече от жените, които се молят за здраве на семесйствата им. Не би могъл да ни се падне по-подходящ ден за такова значимо изследване, не би могла и молитвата ми да бъде по-силна и надявам се по-чута. Резултати нямаме, ще си ги получим в петък или понеделник, което означава, че са необходими 3-4 дни за прецизното разчитане на заснетото. Очаквайте продължение!

ПП Резултат от ПЕТ скенера тук

***
Наложи ни се през август, 2013, да направим контролен ПЕТ скенер (година след първия) и тъй като в Александровска болница в София ни отказаха, под предлог, че Мартин е в ремисия, се обърнахме към комисията във Варна, която след като прегледа документите, ни даде дата за след 2 седмици. Тук е мястото да изразя възхищението си към варненския екип, за отношението и професионализма, който показаха пред нас. Нямат нищо общо със софийските си колеги, като подход към пациентите, позитивно настроение и отзивчивост. Страхотен екип, браво, Варна!

PS скенерът във Варна показа рецидив, а в София ни отказаха, защото сме в ремисия!

13 коментара:

  1. Здравейте!
    Много полезна информация. С нетърпение очакваме хубавите новини от резултатите :)

    ОтговорИзтриване
  2. сигурна съм в добрите резултати!!!Силно вярвам в това....

    ОтговорИзтриване
  3. Най добри пожелания :)!
    Гери

    ОтговорИзтриване
  4. Възхищавам се за силата да споделяш !!!Моля се да сте спечелили битката ! Успех !

    ОтговорИзтриване
  5. Стискам палци и вярвам, че изследванията дори ще надминат очакванията ви! Поздрави и за сайта, много е информативен!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ви, мили хора! Много ме зареждат пожеланията, вярата и позитивизма, които лъха от думите ви. А споделянето на преживяното с вас, е моят начин да се справям със случващото се. Имам нужда да изкарвам, да разказвам, да споделям, помага на мен, помага и на хората. Прегръщам ви!

    ОтговорИзтриване
  7. ne si prava , edin mn dobar BG lekar napravi mn tocna popravka na tova tvardenie t.e. NADEJDATA NIKOGA NE UMIRA! mnogo mn kasmet jelaia!!

    ОтговорИзтриване
  8. Само, че във Варна не работи вече и не се знае до кога. Що за глупава държава сме???

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравйте! Предполагам, че не работи, защото доколкото знам в момента във Варна тече подготовката за откриването на първия и единствен засега у нас циклотрон. Това е нещо като миниядрена централа, която произвежда радиоактивни изотопи, които служат като консумативи за ПЕТ скенера. Циклотронът ще заработи на 1 март в местната болница "Св. Марина".

      Изтриване
  9. Успех и късмет на всички хора, на които се налагат такива изследвания. И най-много - вярвайте в себе си. Човек може да се справи с всичко, трябва преди всичко да има положително виждане и много-много да не му пука. Все пак всички сме само временно тук и сега. Преживяла съм и тумор, и операция, и химиотерапия, и още.... Но сега пак съм на линия и пак си живея живота! Пожелавам го на всички!

    ОтговорИзтриване
  10. az v4era napravih tova isledvane no ne v bg a v italia za sega ne sam pla6tala ni6to bqh v bolnica i ot tam sa mi zapisali 4as no na men ne sa mi iskali disk nito lekarstva nito voda kazaha samo na gladno ot no6ta i bez da pia voda da be6e studeno be6e tamno posle 30 minuti v kapsulata i triabva6e da iz4akam za konsultacia s doktora no minah za 2 h sega 4akam da me izvikat za rezultatite ot biopsiata i ot PET dano vsi4ko da e na red
    DA POMAGA BOG NA VSI4KI

    ОтговорИзтриване