понеделник, 14 януари 2013 г.

Нова Година, Нов Преглед

В първият ми пост за Новата година бих искала да използвам възможността и да ви честитя настъпилата 2013-та. На всички лекуващи се, водещи битка за живота си и на близките ви, желая здраве! Нека новата година, бъде и ново начало, изпълнено с усмивки, хубави новини и успешно приключили лечения!

Ние, след празнични дни и нощи, след скиорстване и планинарстване, решихме да се отбием през Хематологията и др. Хрисчев, не за друго, а за да споделим колко хубаво сме си изкарали, как сме се веселили с приятели и как изобщо не сме се сещали за болестта. Е да, искаше ми се да беше само заради това, но трябваше да минем пореден контролен преглед.

Повтори се процедурата на взимане на кръв, като този път М. настоя да изследват СУЕ и CRP на място (не всеки контролен преглед включва тези две стойности), защото единствено при тези два показатела имаше огромни изменения преди поставяне на дигнозата през декември 2011. Сега отново се появиха леко завишени стойности, но все още достатъчно близки до горната граница, за да не алармират нас или лекаря. М. обърна внимание и на един новопоявил се лимф в областта на шията, който не се показа на скенера през ноември. Д-р Хрисчев ни изпрати на ехограф в сградата на Онкологията и според видяното, големината му е 10-11 mm и засега само ще го наблюдават до след месец, когато е поредният контролен преглед, предполагам тогава ще се повтори ехографа.

Преди да напуснем кабинета, не можахме да се въздържим и да не попитаме: "Ами, ако...". Отговорът е ударна химиотерапия, последвана от трансплантация на стволови клетки. Това, обаче, са много крачки напред в неизвестното. В момента сме тук и ще минаваме ден по ден, и нощ по нощ, докато дойде време отново да прегледаме въпросния възел, който може дори да не е там дотогава. Оказва се, че при поява на рецидив няма последователност, не може да се каже с какви симптоми би започнал от многото: температура, кашлица, подут възел, изпотяване, сърбеж. Също така обаче, един нов подут лимф не означава непременно рецидив, но нека го имаме предвид и го държим под контрол. За всеки случай.

Стръмен и хлъзгав е пътят ни още, но ръбът, от който го започнахме, е зад нас, а погледът назад е само, за да се насладим на гледката от далечината.

За много години!

8 коментара:

  1. Отдавна искам да Ви напиша няколко реда. Моят баща е също с онкохематологично заболяване. Наистина един лимфопролиферативен процес не се знае от къде би започнал и дали изобщо би имал биохимична активност. Най-често се следят утайката, бета 2 микроглобулина и ЛДХ. За горна граница на лимфните възли се приема 2 см или 20 мм. Поне засега, според мен нямате основание за тревога. Ехографът няма тази разделителна способност както КАТ изследване. Възможно е да е фиброза, изобщо се успокойте и изчакайте следващия контролен преглед.

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря Ви, че писахте, полезна ни е информацията, която предоставяте. Освен подут лимфен възел М. има болки и по тялото - кости, мускули - болят го, и не се чувства визически здрав. Оттам идват и тревогите, а мисълта постоянно се връща към болестта. Предстои нова биопсия на костен мозък, за да проверим дали е чист.

    ОтговорИзтриване
  3. Ние днес бяхме на контролни изследвания в Дървеница..скенер, костен мозък...лошото е, че всичко свързваме с болестта, а не бива..пишете, ако желаете резултатите от маркерите, които Ви посочих. Химиотерапията винаги има последствия, общо неразположение и др, макар и след месеци и в случаите, особено, когато костния мозък все още е хипоцелуларен (подтиснат) хемоглобина и под нормата, това което описвате е напълно нормално.

    ОтговорИзтриване
  4. Горе главата мили мои!След лошото ще има и много хубаво,а вие го изстрадахте,та чак не можете да се зарадвате...Ние се учим от Вас и вървим по вашата пътека!Благодаря ви за всичко,което правите,повярвайте -безценно е.Четем блога ви от самото начало,дъщеря ми от май 2012 се бори с Ходжкин,формата и стадия са същите като на М.Плача от радост за хубавите резултати на М.и със свито сърце чета всичко последващо,което пишете!Всичко ще е наред,трябва да е така.В молитвите за здраве за моите деца присъствате и вие.Независимо,че ни ви познавам-познавам болката ви.Обичам ви и вярвам,че и моето дете и М.ще живеят и то достойно-здрави и щастливи!

    ОтговорИзтриване
  5. До "Анонимен21 януари 2013, 22:20" - Стараем се да не мислим за болестта, но в момента симптомите се повтарят - потене, подут възел, болки в тялото и не ни се иска да ги игнорираме, или да ги отдаваме на други неща. Ще направим нанови необходимите изследвания, за да отхвърлим или потвърдим подозренията. В петък ни предстои костен мозък. Досега обаче не са правили туморни маркери, знаете ли дали се правят при хематологични заболявания?

    До "Анонимен22 януари 2013, 00:16" - Благодаря много за хубавите думи и обичта, която изпращате към нас. Да Ви се връщат хубавите пожелания и аз искрено вярвам, че на М., на дъщеря Ви и на всички, минаващи по техния път, животът ще дари само най-доброто след такова тежко изпитание. Прегръщам Ви и съм сигурна, че скоро ще се изправите на финала като победители! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Бета 2 микроглобулин е маркера при лимфомите, но той-има характеристика на не специфичен маркер. По тази причина той никога не се интерпретира сам по сабе си, а заедно с някои показатели от биохимията. Стискам палци за петък. Всичко ще е наред. Най-доброто за всички ни предстои...

    ОтговорИзтриване
  7. P.S Имате го в епикризите..Изписва се след резултатите от биохимията.

    ОтговорИзтриване
  8. Хиляди благодарности за полезната информация! Намерихме маркера на епикризата. :)

    ОтговорИзтриване