сряда, 7 март 2012 г.

Химиотерапии #1, #2, #3, #4, #5, #6, #7 и #8

Вече е август и минахме 8 химиотерапии. Както споменах, всяка химиотерапия продължава 8 дни, следвана от 21 дни почивка. Тъй като живеем в София, не се налага прием в Онкологията. Сутрин карам М., а когато свърши ми се обажда, за да си го прибера. Вливанията са 3 дни, след това 4 дни е на хапчета и последния ден е отново вливане. Първият ден от химиотерапията е най-дълъг, защото сестрите пускат системите да вървят по-бавно, по-щадящо за вените и организма му.

Спомням си вечерта, преди първата терапия през януари, бях обзета от ужас. Припомнях си мъчителните истории, които бях чувала и виждала за ефектите от химиотерапиите, повръщането, неразположението, отпадналостта и липсата на апетит, и се молих...Не съм религиозна, не се моля, но онази вечер затворих очи, събрах мислите и вярата си, и се молих както никога досега - да мине леко, да не го боли, да не му е лошо. На него се усмихвах, а очите ми се пълнеха със сълзи. Въпросът "защо?" отеква в главата ми и до днес без отговор.

8 месеца и 8 курса на химиотерапии са зад гърба ни. С радост отбелязвам, че М. ги минава без повръщане, за което помага лекарствато, което му дават преди вливанията (зофран) и апетитът не само не ни напусна, а се удвои - храня си малко слонче! :) Гаденето изглежда поносимо и го преминава като спи почти през цялото време след вливанията. Видимите промени са в цвета на кожата непосредствено след терапия - парафиново жълта, загуба на коса (започна по време на 2-рия курс) и изрусяване на брадата. Момчето ми се е светло, със сини очи, така че все си ми е красавец. Косата я намалихме с машинката до 1-ви номер (без излишна драма), а месец след това я обръснахме съвсем, за сметка на това оставихме брадата да поизрасте и според мен, се получи много секси комбинация!

BEACOPP терапиите на М. минават по следния начин: 

Ден 0: Дава сутринта венозна кръв на гладно, след като представя Направление 7 (за хоспитализация), взет от личен лекар веднъж месечно. Резултатите от кръвта излизат по обяд, включват пълна кръвна картина и други показатели, които ще разгледам по подробно на страница „Кръвни показатели”. 
Ден 1: Взима си резултатите от ПКК (пълна кръвна картина) и ги показва на някой от лекарите, за да прецени дали стойностите му са подходящи за включване на химиотерапия. Само веднъж му се случи да са доста ниски стойностите на левкоцитите и отложиха началото с два дни, през които му биха мускулно Дексаметазон. Ако резултатите са в нормите, започва вливането, което продължава между 4.5 – 5.5 часа, в зависимост от бързината на изтичане на банките. Започва се с лекарство против повръщане – Зофран. След края на вливането се прибира вкъщи, където, ако има апетит и / или не му се гади, хапва и ляга да спи, защото е изтощен. Ако може спи до другата сутрин. 
Ден 2 и 3: Отива рано сутринта в НСБАЛХЗ и чака да го вкючат за вливане, в зависимост от натовареността на кабинета. Обикновено е много натоварено, случвало се е да чака да се освободи стол до 11-12 часа, защото пациентите са много, кушетките са малко, а все повече се пускат по-дълги курсове на вливане и една кушетка остава заета по цял ден. Важно през тези дни е да се запишете в тетрадката за следващия курс! Продължителността на вливането е ден 2 – около 3 часа, ден 3 – около 2 часа. Прибира се след това и спи колкото може повече.
Ден 4 до 7: Почива си в къщи, пие Медрол, който му дават от болницата и Натулан. Пази се от инфекции и болни хора, защото имунитета на тялото е снижен. 
Ден 8: Отива рано сутринта и дава периферна кръв от пръста, за да му проследят показателите. Резултатът излиза към 11 часа и пак ги показва на някой лекар. Ако всичко е наред го включват за вливане и стои около час. Това е най-краткото вливане. Прибира се и спи, за да се възстановя.
Ден 9 до 14: Пие се Медрол перорално (някои го взимат като инжекции, ако имат проблем със стомаха). Спи много и се пази от инфекции.

Полезни съвети при химиотерапия:
  • пийте много вода
  • хрускайте счукан лед докато ви трае вливането. Майката на моя приятелка в САЩ мина през химиотерапия там и всеки път са им давали счукани ледчета, които помагали за сухотата в устата, както и предотвратяват появата на афти
  • разхождайте се на въздух, ако не непосредствено след вливане, то поне по-късно, след като починете отидете до парка и отворете дробовете си
  • слушайте тялото си що се отнася до храненето ви. Възможно е след или по време на терапията вкусовите ви качества да се изменят напълно, не се притеснявайте да ги промените
  • тъй като химиотерапията е много силна, вените ви могат да не издържат на химикалите и на честото боцкане, затова бихте могли да им помогнете. М. използва лиотон гел за външно мазане - облекчава.
  • избягвайте сладкото
  • имайте под ръка разхлабителни, защото няма какво да се лъжем, запекът често съпровожда химиотерапиите и понякога може да продължи с дни. Oт всичко изпробвано до ден днеше, най-добър ефекект има Плантабен - действа безотказно.
  • пазете се от слънцето, най-вече непосредствено след вливания, кожата ви става чувствителна и мога да се получат петна и изгарания. Мажете се със слънцезащитен фактор, колкото по-висок, толкова по-добре и стойте на сянка.
  • напомняйте си, че всичко, което ви се случва е временно и ТОВА СЪЩО ЩЕ МИНЕ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар