
Рейтинг на храните
Базиран
е на хранителната стойност = вит., мин., протеин, фибри + здравословни мазнини на
100ккал § гликемичен индекс = колко бързо тази храна вдига кръвната глюкоза
НАЙ-ДОБРЕ
|
||||||
рибено масло
|
зеленолистни зеленчуци
|
треска
|
портокали
|
ечемик, овес
|
соя, нахут
|
оцет, горчица
|
лен
|
броколи
|
камбала
|
ябълки
|
лен
|
леща
|
чесън
|
зехтин
|
зеле
|
сьомга
|
круши
|
ориз
|
боб
|
салца
|
сусам
|
чушки
|
тон
|
берита
|
ръж
|
грах
|
къри
|
лецитин
|
лук
|
пъстърва
|
смокиня
|
просо
|
спирулина, водорасли
|
канела
|
брюкс. зеле
|
костур
|
киви
|
елда
|
джинджифил
|
||
цвекло
|
сардини
|
череши
|
зелен чай
|
|||
домати
|
тиква
|
кайсия
|
пчелен полен
|
лют червен пипер
|
||
моркови
|
органичен черен дроб
|
червен грейпфрут
|
||||
аспержи
|
стевия
|
|||||
карфиол
|
кис. мляко
|
ДОБРЕ
|
||||||
рапично олио
|
репички
|
пуйка
|
пъпеш
|
паста
|
орехи
|
соев сос
|
палмово масло
|
целина
|
пиле
|
грозде
|
царевица
|
бадеми
|
уорчестър
|
зелен боб
|
агне
|
медена роса
|
извара
|
слънчоглед
|
табаско
|
|
тиквички
|
черен дроб
|
сливи
|
пармезан
|
сусам
|
лен дресинг
|
|
маруля
|
яйца
|
банан
|
нискомаслено мляко и сирене
|
градиски чай
|
||
авокадо
|
телешко
|
ананас
|
мащерка
|
|||
свинско
|
папая
|
черен чай
|
||||
риба меч
|
ЗАДОВОЛИТЕЛНО
|
||||||
масло от соя, царевица, шафран
|
маслини
|
омар
|
сушени плодове
|
царевичен чипс
|
фъстъци
|
италиански дресинги
|
консерв. зеленчуци
|
миди
|
фъст. масло
|
||||
говеждо
|
стафиди
|
овес
|
сирене
|
червено вино
|
||
пържени зеленчуци
|
патешко
|
фурми
|
житени кракери
|
мляко
|
шоколад
|
|
скариди
|
консерв. плодове
|
ксилитол
|
||||
бели картофи
|
тортила
|
НЕЗАДОВОЛИТЕЛНО
|
||||||
тестени закуски
|
бекон
|
пържола от ребра
|
желатин
|
бял ориз
|
бяло вино
|
кафе
|
пица
|
десерти
|
пшеница
|
бира
|
мед
|
||
сириъл
|
пушена шунка
|
сладка царевица
|
меласа
|
майонеза
|
фруктоза
|
|
масло
|
||||||
ЛОШО
|
||||||
кисели краставички
|
суджук
|
ребърца на скара
|
вафли
|
кекс
|
сладолед
|
синьо сирене
|
хот-дог
|
палачинки
|
сладки
|
дресинг
|
|||
салами
|
наденица
|
НАЙ-ЛОШО
|
||
хидрогенирани мазнини, маргарин, свинска мас, мононатриев глутамат Е621
|
захар, подсладител аспартам Е951, сладкиши, понички, пайове
|
|
алкохол
|
Гликемичен Индекс на Храните
Нисък гликемичен индекс
(употребявайте щедро):
- Естествени захарни екстракти: нектар от агава, стевия, ксилитол, глициния, черен шоколад (>70%)
- Смесени пълнозърнести храни: многозърнест хляб (не само от пшеница), ориз: пълнозърнест, басмати или тай, макаронени изделия или фиде, сварени "al dente" (полуготови, за предпочитане от смесено брашно), киноа, овес, просо, елдаЛеща, грах, боб, сладки картофи, ямс
- Овесена каша, мюсли
- Плодове в естествено състояние: особено боровинки, череши, малиниВода, овкусена с лимон, мащерка или градински чайЗелен чай (без захар или с нектар от агава), който директно се бори с ракови клетки
- Една чаша червено вино на ден с храна
- Чесън, кромид лук, лук шалотХрани с Омега-3 мастни киселини (които способстват за натрупване на мазнини и стимулират клетъчен растеж)
- Зехтин, зелени зеленчуци, ленено семеМасло, ленено масло
- Месо, млечни продукти, натурални яйца (от селскостопански животни, хранени с трева и фураж), месо от риба
- Подправки: куркума (в комбинация с черен пипер) и къри, джинджифил, розмарин, мащерка, риган, босилек, джоджен
- Водорасли, храни, богати на селен, витамин D, пробиотици и флавоноиди, цитрусови плодове
- Нахут, маслини, коктейлни доматчета
- Натурално червено месо, максимум 200 гр. на седмица
Висок гликемичен индекс
(избягвайте!):
- Захар: бяла или кафява, мед, сиропи: клен, фруктоза, декстроза
- Бели / избелени брашна: бял хляб, бял ориз, преварени бели макаронени изделия, кексчета, гевреци, кроасани, оризови кейкове
- Картофи, особено на пюре
- Корнфлейкс и повечето подсладени зърнени закускиКонфитюри и желета, плодове, сварени със захар или в сироп
- Подсладени напитки, фабрични плодови сокове, безалкохолни напитки
- Алкохол (освен по време на хранене)
- Храни с Омега-6 мастни киселини (които способстват за натрупване на мазнини и стимулират клетъчен растеж)
- Растително масло (царевично, слънчогледово, соево, палмово и т.н.)
- Хидрогенирани мазнини (в чипс, в сладки и солени бисквити, сладкарски изделия), маргарин
- Месо, млечни продукти, ненатурални яйца (от селскостопански животни, хранени с царевица и соя и зърно)
- Пържена храна, пържени картофи
- Неорганични червени меса, пилешка кожа
- Корите на плодовете и зеленчуците (пестицидите се отлагат в тях)

Здравейте! Дано вече всичко да е на 10000% наред при вас! Препоръчително ли е да се спазва диета при предстояща химиотерапия или тези добри и лоши храни са препоръчителни за спазване по време на терапиите?
ОтговорИзтриванеЗдравей, Мирела! Химиите минават по различен начин, много често на лекуващите се им е лошо през цялото време и сами определят храните, които могат да приемат. По принцип храните, изброени по-горе, са тези, които е препоръчително да се консумират преди, по време на и след химия, дори след като е приключило самото лечение. Много от лошите храни съдържат захар, дори белият хляб, а раковите клетки се хранят със захар, затова, ако можете да спазвате определен начин на хранена, би било много добре. Поздрави и успешно лечение!
ИзтриванеА как ще повлияе кетогенна диета?
ОтговорИзтриване