петък, 9 март 2012 г.

Добрите и Лошите Храни

Човек е това, което яде - казват. Тази поговорка е в сила още повече, когато тялото ни преминава през стрес, интервенции и химиотерапии. Повече от всякога нашата задача е да се погрижим и да подхраним клетките си със здравословни, питателни храни, с нисък гликемичен индекс и максимално съдържание на витамини, чисти протеини и правилни въглехидрати. В борбата с рака би трябвало да се отделя по-голямо внимание на храните, които консумираме по време на терапиите, но никой няма да ви изнесе лекция за това как да помогнете на тялото си, на клетките си, на органите си в процеса на лечение и оздравяване. Затова М. изготви следните таблички и списъци, които споделям с вас, тъй като са много полезни  и твърде необходими (у нас стоят на хладилника). Информацията взаимствахме от книги, като внимателно селектирахме написаното, преработихме го и ви го представяме в максимално лесен и достъпен вид. От вас се изисква само малко желание и воля да промените навиците си и режима на хранене. Най-важното, което трябва да запомните е, че ракът се храни със захар. Забравете я!

Рейтинг на храните         

Базиран е на хранителната стойност = вит., мин., протеин, фибри + здравословни мазнини на 100ккал § гликемичен индекс = колко бързо тази храна вдига кръвната глюкоза


                                              НАЙ-ДОБРЕ
рибено масло
зеленолистни зеленчуци
треска
портокали
ечемик, овес
соя, нахут
оцет, горчица
лен
броколи
камбала
ябълки
лен
леща
чесън
зехтин
зеле
сьомга
круши
ориз
боб
салца
сусам
чушки
тон
берита
ръж
грах
къри
лецитин
лук
пъстърва
смокиня
просо
спирулина, водорасли
канела

брюкс. зеле
костур
киви
елда
джинджифил

цвекло
сардини
череши

зелен чай

домати
тиква
кайсия

пчелен полен
лют червен пипер

моркови
органичен черен дроб
червен грейпфрут


аспержи


стевия

карфиол
кис. мляко






ДОБРЕ
рапично олио
репички
пуйка
пъпеш
паста
орехи
соев сос
палмово масло
целина
пиле
грозде
царевица
бадеми
уорчестър
зелен боб
агне
медена роса
извара
слънчоглед
табаско

тиквички
черен дроб
сливи
пармезан
сусам
лен дресинг

маруля
яйца
банан
нискомаслено мляко и сирене

градиски чай

авокадо
телешко
ананас

мащерка


свинско
папая

черен чай


риба меч







ЗАДОВОЛИТЕЛНО
масло от соя, царевица, шафран
маслини
омар
сушени плодове
царевичен чипс
фъстъци
италиански дресинги
консерв. зеленчуци
миди
фъст. масло
говеждо
стафиди
овес
сирене
червено вино

пържени зеленчуци
патешко
фурми
житени кракери
мляко
шоколад

скариди
консерв. плодове
ксилитол


бели картофи

тортила





НЕЗАДОВОЛИТЕЛНО
тестени закуски
бекон
пържола от ребра
желатин
бял ориз
бяло вино
кафе
пица
десерти
пшеница
бира
мед
сириъл
пушена шунка

сладка царевица
меласа
майонеза
фруктоза


масло






ЛОШО
кисели краставички
суджук
ребърца на скара
вафли
кекс
сладолед
синьо сирене
хот-дог
палачинки
сладки

дресинг
салами
наденица





 


НАЙ-ЛОШО
хидрогенирани мазнини, маргарин, свинска мас, мононатриев глутамат Е621
захар, подсладител аспартам Е951, сладкиши, понички, пайове
алкохол




             Гликемичен Индекс на Храните

Нисък гликемичен индекс (употребявайте щедро):

  • Естествени захарни екстракти: нектар от агава, стевия, ксилитол, глициния, черен шоколад (>70%)
  • Смесени пълнозърнести храни: многозърнест хляб (не само от пшеница), ориз: пълнозърнест, басмати или тай, макаронени изделия или фиде, сварени "al dente" (полуготови, за предпочитане от смесено брашно), киноа, овес, просо, елдаЛеща, грах, боб, сладки картофи, ямс
  • Овесена каша, мюсли
  • Плодове в естествено състояние: особено боровинки, череши, малиниВода, овкусена с лимон, мащерка или градински чайЗелен чай (без захар или с нектар от агава), който директно се бори с ракови клетки
  • Една чаша червено вино на ден с храна
  • Чесън, кромид лук, лук шалотХрани с Омега-3 мастни киселини (които способстват за натрупване на мазнини и стимулират клетъчен растеж)
  • Зехтин, зелени зеленчуци, ленено семеМасло, ленено масло
  • Месо, млечни продукти, натурални яйца (от селскостопански животни, хранени с трева и фураж), месо от риба
  • Подправки: куркума (в комбинация с черен пипер) и къри, джинджифил, розмарин, мащерка, риган, босилек, джоджен
  • Водорасли, храни, богати на селен, витамин D, пробиотици и флавоноиди, цитрусови плодове
  • Нахут, маслини, коктейлни доматчета 
  • Натурално червено месо, максимум 200 гр. на седмица


Висок гликемичен индекс (избягвайте!):
  • Захар: бяла или кафява, мед, сиропи: клен, фруктоза, декстроза
  • Бели / избелени брашна: бял хляб, бял ориз, преварени бели макаронени изделия, кексчета, гевреци, кроасани, оризови кейкове
  • Картофи, особено на пюре
  • Корнфлейкс и повечето подсладени зърнени закускиКонфитюри и желета, плодове, сварени със захар или в сироп
  • Подсладени напитки, фабрични плодови сокове, безалкохолни напитки 
  • Алкохол (освен по време на хранене) 
  • Храни с Омега-6 мастни киселини (които способстват за натрупване на мазнини и стимулират клетъчен растеж)
  • Растително масло (царевично, слънчогледово, соево, палмово и т.н.)
  • Хидрогенирани мазнини (в чипс, в сладки и солени бисквити, сладкарски изделия), маргарин
  • Месо, млечни продукти, ненатурални яйца (от селскостопански животни, хранени с царевица и соя и зърно)
  • Пържена храна, пържени картофи
  • Неорганични червени меса, пилешка кожа
  • Корите на плодовете и зеленчуците (пестицидите се отлагат в тях) 

3 коментара:

  1. Здравейте! Дано вече всичко да е на 10000% наред при вас! Препоръчително ли е да се спазва диета при предстояща химиотерапия или тези добри и лоши храни са препоръчителни за спазване по време на терапиите?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Мирела! Химиите минават по различен начин, много често на лекуващите се им е лошо през цялото време и сами определят храните, които могат да приемат. По принцип храните, изброени по-горе, са тези, които е препоръчително да се консумират преди, по време на и след химия, дори след като е приключило самото лечение. Много от лошите храни съдържат захар, дори белият хляб, а раковите клетки се хранят със захар, затова, ако можете да спазвате определен начин на хранена, би било много добре. Поздрави и успешно лечение!

      Изтриване