вторник, 6 март 2012 г.

Какво да очакваме в Онкология Дървеница и НСБАЛХЗХ

Хематология (НСБАЛХЗХ)

Май няма как, честно казано или поне на мен не ми се получава. Липсва всякаква организация и на двете места, пациентите чакат с часове, понякога и пред грешен кабинет и се получават ненужно изнервени ситуации. Колко по-лесно би било, ако пред кабинета, в който взимат кръв, започнат да раздават номерца, за да се знае кой след кого чака. На едно място дават епикризи, на друго картони, на трето преглеждат, на четвърто издават болнични, а човек отива там с една единствена цел - да оздравее. Наблюдавайки, смея да твърдя, че пациентите са по-смирени и кротки, може би, защото са твърде уморени, болни или както казва М.: "зависим от тях и ще се върнем отново", докато Подкрепите, като мен, са по-несдържани и дават воля на емоциите си. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да се справите с някои ситуации:
Онкология
  • направете си копия на документите, с които отивате, за да сте готови на момента - кръвни изследвания, разчетени скенери, мамографи, резонанси, видеозони, предишни епикризи. В противен случай, ще ви препратят към една "книжарница" срещу онкологията, за да копирате там и да се върнете, за да им ги оставите.
  • записване за час с лекар няма, отивате и чакате докато ви дойде реда. Ако сте възпитани и пазите разстояние на опашката от предния пациент (за да не нарушите личното му пространство), не го правете и скъсете дистанцията на не повече от 10 см. В противен случай, рискувате да бъдете изпреварен. Не се притеснявайте неколкократно да питате: "кой е последен тук?"
  • ако ви предстои скенер, записването става предварително (поне седмица преди), а не в деня на скенера. Набавете си направление за хоспитализация, което да използвате, в противен случай ще ви накарат да си платите. Купете си ампула Урографин и я изпийте по инструкциите, които ТРЯБВА да ви даде сестрата в деня, в който си запишета часа. Резултати очаквате след около седмица.
  • очаквайте всички да ви горят на "ти" (адски изнервящо!)
  • има вероятност да ви изпратят в лаборатория, която е в двора на Онкото, за да си вземете лично лимфните възли (или други биопсии) и отново лично да ги занесете до лаборант в НСБАЛХЗ. В първата лабораторийка ще ви пуснат през заден вход, ще почакате и ще бъдете обсужени според настроението на лаборантите (молете се да не попаднете на яростна възрастна такава!). Във втората лаборатория, в НСБАЛХЗ, ще ви обслужат любезно и без напрежение. Като приключите с разнасянето на парафините (както наричат биопсиите), ще ви ги изследват и ще излезе допълнение към диагнозата. След това ще ви върнат парафинчетата и на вас ще се падне честта да си занесете обратно биопсиите в лабораторията, от която ги взехте - двора на Онкото. ВАЖНО - не губете пробите!
  • настоявайте да се случват нещата. Настоявайте и напомняйте за себе си и проблема си. Знам, че ви се иска да ви помнят и да се чувствате единствени и обгрижени, но ще трябва да поработите за това. Ако имате скенер и пункция на костен мозък, постарайте се да ги направите в един ден, ако минете скенера до 10 часа, има шанс да ви направят биопсията веднага след това (от лекуващия лекар), вместо да чакате още ден, два или седмица примерно.
  • изисквайте информация. Всякаква информация - какво се случва, какво ще се случи, как ще се случи, стъпките, които ще предприеме лекуващия лекар, алтернативи. Записвайте си нещата, за които се сещата, за да не ги забравите, никога не знаете кое е наистина важно да знаете и правите. Информацията е най-ценна!
  • не забравяйте да отидете да ви вземат кръв в деня преди химиотерапия, иначе рискувате да забавите химиотерапията си. Кръвните ви резултати са важни за предстоящата терапия.
  • винаги проверявайте дали чакате пред правилния кабинет. В противен случай рискувате да загубите часове на грешното място.
  • не очаквайте да ви кажат как да се хранете, а правилната диетата е една от най-важните стъпки към оздравяването. За повече информация: http://canfight.blogspot.com
  • ако сте от провинцията, в двора на онкологията има сграда, в която дават легла под наем за нощувки на пациенти и роднини на много прилични цени. за повече информация, попитайте на място в една от двете болници.
  • питайте, питайте, питайте. Лекарите са там, за да служат на вас/нас!
  • и бъдете сигурни, че и на двете места има невероятни професионалсти, които са и Човеци, и които ежедневно се борят с проблемите породени от неуредиците в здравната реформа, за да могат да помагат на пациентите си и да ги лекуват адекватно!

Вижте oще по темата в следните 2 линка: http://canfight.blogspot.com
                                                                       http://canfight.blogspot.com


2 коментара:

  1. Напълно съм съгласна с Вашето мнение.Скоро и ние минахме през този кошмар. Там санитарките са по велики от професорите.И не само това, а и всичко останало е както казвате едно към едно.Няма организация, болницата е като по соц.време, всичко, което човек не иска да му се случи и види, е това.И най-вече: Не чухме със съпруга ми една успокоителна дума от никой! Дали са учили професорите /и не само те/медицинска психология, или това не енужно да се коментира?

    ОтговорИзтриване
  2. Никакво човешко отношение към хората. Никой не ти обръща внимание дори и като ги питаш нещо.Не дават храна. Общо взето в приюта за кучета със сигурност обръщат повече внимание на животните отколкото на човека.

    ОтговорИзтриване