сряда, 14 март 2012 г.

10 Съвета за Позитивна Подкрепа

Всеки пациент, преминаващ през борбата с рак (и не само), има нужда от адекватна и стабилна психическа и физическа подкрепа, независимо от стадия на болестта си. Затова подкрепите трябва да се научат както да обгрижват подобаващо и рационално любимите си хора, така и да почиват, и възстановяват бързо отдадените сили и енергия. Нахвърлях няколко точки, които смятам са основни за подкрепите по пътя към оздравяване, със сигурност ще добавям към тях:
  1.  Изберете си поведение - чашата може да бъде наполовина пълна или наполовина празна - изборът е ваш. Вглеждайте се в нещата, които можете да промените и не губете време за вайкане около нещата, които не зависят от вас.
  2. Обърнете се към някой, поискайте си помощ, за това също се изисква кураж. Нека приятел ви замести за момент и отдъхнете
  3. Намерете време само за себе си - 10 минутна разходка, кино, йога, фитнес, масаж, поспете.
  4. Питайте въпроси докато разберете отговорите. Не напускайте кабинета и не оставяйте доктора да напусне визитацията докато не разберете какво ви е казал. Важи най-вече за тези от нас, които нямаме медицинско образование. С риск да досадите - питайте, ще спите по-спокойно.
  5. Записвайте мислите си (при мен помага) - пречиства разума и душата.
  6. Създайте си организация по време на терапиите - транспорт, готвене, хранене, сън. Така ще спестите нерви и време.
  7. Търсете хумор в това пътуване - намере си лека, хумористична книжка за четене, по този начин ще разтоварите мислите си от проблемите.
  8. Разговаряйте с други хори, които живеят с болестта (каквато и да е тя) - пациенти или техните семейства.
  9. Ако имате по-продължителен престой в болница - сдушете се със сестрите, по-често са около пациентите отколкото лекарите. Така, ако ви се налага да оставяте любимия си човек за малко сам, ще сте една идея по-спокойни, че "вашата" сестра е там.
  10. Не си създавайте чувство за вина, ако се почувствате изморени. Починете адекватно важно е както за вас самите, така и за болния.

Няма коментари:

Публикуване на коментар