вторник, 6 март 2012 г.

Терапии и хранителни добавки

Ходжкин е наричан добрият рак. Под това трябва да се разбира, че в по-голям процент е лечим, с продължителни ремисии и не толкова често срещани рецидиви. Лечението му както в Европа, така и в САЩ е еднакво и се използват както лъчетерапия, така и химиотерапия, като при химиотерапията се назначават два основни вида: ABVD - с активни съставки Adriamycin, Bleomycin, Vincristine, Dacarbazin и BEACOPP - с активни съставки Bleomycin, Etoposide, Adriamycin (doxorubicin), Cyclophosphamide, Oncovin, Procarbazine, Prednisone.

Тъй като ABVD е терапия, която се използва в I и II стадий на Ходжкин, на М. му назначиха BEACOPP, без лъчетерапия. Схемата е следната: 8 последователни дни химиотерапия, почивка 21 дни и така 9 месеца. Химиотерапията я разпределят на 3 последователни дни вливания, 4 последователни дни хапчета и 1 ден вливане. Посъветваха ни, между другото, да се опитаме да си намерим една от съставките на BEACOPP - Procarbazine или така наречения Natulan. Продава се на хапчета в повечето страни в Европа, но не и в България. Дадоха ни рецепта, коректно написана на английски и ни пожелаха успех в търсенето. След поредица от мейли и обаждания до приятели в ЕС, пред нас се представиха следните опции:
  • Франиця - 200Е
  • Германия - 360Е
  • Испания - не
  • Люксембург - не
  • Брюксел - не
  • Гърция - 230Е
  • Кипър - 110Е
В някои страни може да се намери и на цена от 3-4 Евро, но само ако е с рецепта от местен онколог, изписана на местно, здравно-осигурено лице.


Дори да не изчислявахме, че ще ни трябват количества от това шишенце за девет химиотерапии, се спряхме веднага на Кипър и прекрасната ми приятелка Катя, която направи чудеса, за да се добере до така необходимият ни Натулан. Благодарности за цял живот!


Веси ни изпрати мурсалски чай - силен антиоксидант, билка котешка стъпка (не котешки нокът), за която се пише, че унищожава туморните клетки за 10 дни (беше ни препоръчана от шефа на хематологията в Плевен) и екстрат от Алое Вера, за който твърдят, че спира растежа на раковите тумори, подобрява качеството на кръвта и подхранва тялото с минерали, витамини, ензими и гликонутриенти. Дори е с вкус на праскова. Благодаря, Весинка!



Имюн модулатор, екстрат от 6 вида гъби. Нинка ни подари 4 кутийки от тези гъби. Повишават ефекта от химиотерапии и укрепват имунната система. Съдържа екстракт от 6 вида гъби. Благодаря, Нинка! Цена - 105 лв/кутийка.







Със същия успех може да се приемат и по-евтината модификация на Имюн Модулатор - ВИТАЛНИ ГЪБИ "Мегавитал Комплекс" - комбинация от 7 гъби и 3 антиоксиданта. Нормализират хормоналния баланс, функциите на черния дроб, сърдечно-съдовата и кръвоносната системи. Понижават нивото на вредния холестерол, регулират кръвната захар и кръвното налягане. Една опаковка ни стига за месец и струва около 30 лв.



Витамини за очите с лутеин - 30 капсули, тъй като М. има диоптър, а Медрол, който приема с химиотерапията е силен кортикостероид, повишаващ вътреочното налягане. Капсулите съдържат специално подбрани важни хранителни вещества, необходими за метаболизма на окото, предпазват клетката и поддържат функционалната способност на лещата на окото. М. приема по 1 капсула дневно, със закуска. Една опаковка стига за 1 месец, цена около 10 лв.



Омега 3 мастни киселини и Витамин Е, 1000 мг/60 капсули (Рибено масло от сьомга на капсули). Организмът не може сам да произвежда Омега 3, ето защо трябва да бъдат добавени като част от здравословното хранене. Те намаляват нивото на триглицеридите и стимулират естествената защитна функция на организма, подобряват кръвообращението и сърдечната дейност.  М. приема по 1 капсула дневно, със закуска. Една опаковка стига за 2 месеца, цена около 14 лв.


СЕМАХ Витамин С 600 мг,  30 капсули - представлява витамин С, с бавно освобождаване през целия ден. Необходим е за имунната система, за поддържане на кожа, зъби, венци и стави, за запазване еластичността на кръвоносните съдове, за дейноста на мозъка и нервната система. СЕМАХ е обогатен с плод от шипка, която подпомага имунната система, благодарение на антиоксидантен ефект. Една опаковка стига за месец при прием по 1 капсула дневно със закуска. Цена 10 лв.

И най-приятното за десерт - чаша червено вино (ресвератрол) с вечерята! Формулата на Ресвератрол е смес от пълна гама антиоксиданти. Ресвератрол се съдържа в червеното вино и предпазва клетките от липидна пероксидация и свободните радикали.







 Повече за храните и начин на хранане по време на лечение: тук

2 коментара:

  1. Здравей подкрепа :)Не отдавна поставиха същата диагноза на мъжът ми ХЛ 4В само че със засегнат бял дроб.Преди 2 седмици започнахме първата BEACOPP терапия.Опитвам се да набавя всички добавки които сте ползвали,но тъй като живеем в Германия имам малък проблем с имената им на латински и откриването им,но ще ги поръчаме от БГ. Въпросът ми е кога сте ги използвали?Между вливанията ли или след края на химиотерапията?Понеже на нас ни казаха,че за хочкин не било добре да се стимулира имунната система,а трябва да се отслабне.Защото стимулирайкия ,се стимулират както добрите,така и лошите клетки.
    Вие кога ползвахте добавките?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Tеди, здравей! Съжалявам, че и на вас ви се налага да минете през това изпитание, но съм сигурна, че ще се справите успешно! Относно добавките - гъбите, омега-та и витамин C ги пи през цялото време, единствено извлека от чесън (натанал)пи между химиите, защото му ставаше лошо от миризмата. По принцип с всеки рак се изисква срив на имунната система, за да се намалят съпротивителните сили на организма, но тези добавки бяха не толкова за имунитета, колко за подпомагане на основните органи в организма по време на химиотерапията. Не знам дали ни помогнаха, но със сигурност явно не са ни навредили. Дръж ме в течение как ви върви лечението и съм насреща за всякакви въпроси. Мейлът ми е: mushista@yahoo.com, по него можеш да ме намериш и във FBook. Успех!

      Изтриване