петък, 23 март 2012 г.

$$$$$ Цена на Рака

Каквото и да се говори за българското здравеопазване, колкото и да се вадят плюсове и минуси и да мечтаем за лечение в чужбина, факт е, че на онкоболните (поне в момента) не им се налага да плащат химиотерапиите, лъчетерапиите, скенерите и изследванията си - поемат се от здравната каса. Ще кажете да, ама ни карат да си купуваме лекарства, които ги няма в БГ! На фона на битката, обаче, безплатната химиотерапия е най-хубавото нещо, което може да се случи.

В САЩ почти 50% от населението няма така наречените и бленувани медицински застрховки. Ще ги имате, ако работите в добра компания, която да ви плаща процент от тях, а вие да си плащате останалата част. Някои от застрховките не покриват рак и в такъв случай, ще си ги заплащате лично, както и ако нямате никаква здравна застраховка. Не случайно понякога семейства, преминали през лечение на тази или други коварни болести, са принудени да обявят фалит. Момче, борещо се с Ходжкин в САЩ, с медицинска застраховка, покриваща лечението му, получило справка по пощата, която му показва, че месец химиотерапия струва на него или в случая на застрахователната му компания - $48,276.30! Той е преминал през 12 месечна химиотерапия. Сметнете сами...

Терапията, поне за Ходжкин, е една и съща както в Европа, така и в САЩ. Консултирахме се със добри хематолози, началници на клиники и ни увериха, че и в Българиа се използва най-съвременното ефикасно лечение. Химиотерапиите са стандартни, важното е да има добър лекар, който да ги дозира прецизно.

Huntsman Cancer Institute, Salt Lake City
Tъй като не само съм Тома Неверни, но и бих искала да съм максимално информирана относно възможностите за лечение извън страната (все пак тази битка се води веднъж!), преди седмица се свързах с кординатора на клиниката по хематология за Huntsman Cancer Institute в Salt Lake City, Utah, защото съм живяла там 8 години, американска гражданка съм и исках да знам опциите за лечение на М., ако отиде с нормална туристическа виза. Получих отговор след 48 часа, в който много любезно беше обяснено, че без американска медицинска застраховка М. ще трябва да депозира 100% от лечението си предварително, поне по груби първоначални изчисления и няма да има право на никакви финансови преференции или помощи. В писмото следваше разбивка на повече манипулации (без химиотерапиите) и техните ценови стойности, ще ви ги цитирам в оригинал, тък като мед. терминология на повечето са ми непознати:

Initial consultation (първа консултация): $350-$450
CBC/AUTOMATED DIFF : $36.00 
VENIPUNCTURE: $14.00 
COMPREHENSIVE META: $88.50 
ANTIGEN CARCINOEMB: $95.00 
BMBX: $227
Aspirate: $244
Level complexity: $220
Chromosome analysis: $1389
CA-125 tumor marker: $79.20
HEMOGLOBIN A1C: $50.00
CT Thorax  71260: $1020
CT Pelvis 72193: $954
CT Abdomen 74160: $1030
CT Neck tissue   70490: $829
**Tech fee: $200 each
PET/CT (PET/CT скенер): $4,200
  
Dr. Martha Glenn
Обнадеждаващ беше и фактът, че същата тази координаторка си беше направила труда и се беше обърнала за консултация към др. Марта Глен с информацията, която й бях изпратила за лечението на М., за да сме сигурни, че сме на правилен път. Др. Глен е потвърдила, че лечението, което се прилага на М. в момента е адекватно (цитат: As best she told me that your partner is receiving treatment that is appropriate for his diagnosis), но ако искаме да потърсим второ мнение в Германия, тъй като там са светилата в областта на хематологията. В мейла й следваше адрес и контакти на професор в Германия, който често пътувал до САЩ, за да обучава американските си колеги относно Ходжкин. Според др. Глен, най-добрите опити и проучвания относно лимфомни болести се правят в Германия. Цитат от писмото: "Dr. Glenn indicated that much of the top notch research being done in lymphoma is coming out of Germany." 

Хиляди благодарности отправям наум към Christine B. Helfrich - координаторката от Huntsman Cancer Institute и сядам да пиша отново, този път до Германия. :)

PS Лечението на Ходжкин в света е стандартно в цял свят, т.е. навсякъде се използват едни и същи химиотерапии. Това, което евентуално си заслужава да се направи извън България, предвид апаратурата, е лъчетерапията, ако Ви се налага такава. 

10 коментара:

  1. СТРАХОТНА СИ!!!!!!!!!!!!!!УСПЕХ!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Радвам се, че си сменила снимката на главата. Бих се радвала и малко от началния текст да смениш, защото и виждането ти за нещата може да се промени. Болестта отнема много, но и много дава. Виж колко сили и любов си открила в себе си? Поздравявам ви с една песен, за кураж и настроение: http://www.youtube.com/watch?v=t8878chOvfI.

    -*Принцеска*

    ОтговорИзтриване
  3. *Принцеска*, прегръщам те! Обещавам да променя и началния текст с времето. Благодаря за поздрава, успяваш да ме усмихнеш! :)) Попрочетох във форума историята ви, писала си подробности. Приеми възхищението ми! Как е съпругът ти?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Жив! Това в рамките на шегата, разбира се. Благодаря, добре е. Момичетата, които пишеха във форума по наше време, които също бяха на лечение тогава, също са добре. Времето минава, опитвам се да не забравям научените по време на болестта и лечението уроци.
      Благодаря ти за милите думи. Като дойде патилото включваш на скорост и крачка, след крачка, след крачка, просто вървиш, докато отмине. Избор за това няма. Важно е да не се страхуваш и да осъзнаеш, че от страха полза няма. Като те дострашее, се сещаш за това и се заемаш с нещо, за да не мислиш. Прегръщам те и помни, че и това ще мине.

      Изтриване
    2. Разбирам ги тези шеги, използвам ги и аз понякога! :) Обнадеждаващо е, че всичка са живи и здрави! Крачка по крачка вървим и ние натам, за да мине и да го оставим назад! Гуш! :)

      Изтриване
  4. Здравейте, много ми е тъжно. че трябва да пиша по такъв повод, но съпруга ми е с предполагаема диагноза лимфом на Неходжкин при първоначална диагностика на материала след проведената биопсия, очакваме хистологичните резултати до дни.Той е само на 30 години, моля да споделите вашия опит относно това към кой хематолог да се насочим?къде бихте препоръчали да се направи химиотерапията?какво да очакваме?ще ви бъда много благодарна ако ми отговорите!Кураж и успех на Вас:)

    ОтговорИзтриване
  5. Здравей, ДиБо!

    Нали може на "ти"? И на мен ми е тъжно, че ми пишеш по такъв повод, защото знам къде се намираш в мислите ти и колко се страхуваш...Къде е правена биопсията и даден ли е материала да се изследва в две независими една от друга лаборатории. Правилната диагностика в момента е най-важна. В София ли живеете? Ако сте в София, мога да препоръчам лекар и болница, като разбира се ще го направя от личен опит. Ще чакам да ми пишеш, благодаря за куража, изпращам го и на вас. И ДиБо, един съвет - карай ден за ден, и в мислите ти - не изпреварвай събитията! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. Здравей, разбира се, че може на "ти":)Материал бе взет в окръжна-там направиха разреза,за да вземат материал, сега чакаме резултати от хистологията в Дървеница, адски разочаровани сме от българското здравеопазване и запазихме вече час в Мюнхен в най-добрата хематологична и онкологишна клиника, но тук в българската болница ни казаха, че най-вероятно се касае за НХЛ или хронична лимфна левкоза, за сега нямаме засегнати органи,изследванията са много добри, но се наложи разрез, за да му вземат материал от подутите лимфи в областта на корема:(Въпреки решението, което взехме за Германия, ще се радвам да споделиш мнение за български лекари, ако искаш ми пиши на мейл diana_t@abv.bg.Благодаря за милите думи, желая Ви картина клинично здрав и след време да не си спомняте за заболяването.Прегръдки и от мен!

    ОтговорИзтриване
  7. ДиБо, аз първо да се похваля, че във вторник си взехме скенера и има голямо подобрение от декември (чукам на дърво), няма вече засегнати лимфи в долната част на тялото, а през декемви нямаше лимфен възел, който да нямаше тумори. Явно др. Хрисчев се справя добре, беше ми препоръчан както от наши лекари, така и от един американски лекар. Спрягат го за Господ в областта на Ходжкин и дано резултатите ни оттук нататъка са все така добри. Все пак имаше известна доза страх, още повече, че стадия е 4-ти. За други лекари нямам наблюдение, не бих могла да изкажа мнение. Чувала съм само, че шефът на клиниката по хематология в Александровска болница е добър специалист, но е на възраст. В БГ здравеопазване има много какво да се желае, но със сигурност знам, че имаме страхотни специалист. Имам приятел американец, който специализира в БГ в момента и каза, че имаме невероятни хирурзи, както и лекари. Склонна съм да му вярвам, по-голяма част от съзнателния ми живот съм го прекарала в САЩ и съм се нагледала на какво ли не и по техните болници. Това е, което мога да ти кажа за лекарите и конкретно за Хрисчев, иначе системата не бих коментирала.
    Радвам се, че заминавате за Мюнхен, ако искаш мога да ти дам и координатите на прфесора от Кьолн. Аз също за миг не бих се поколебала да излезем от България, но времето за това още не е дошло. Най-важното в момента е, че явно терапията сейства. Като излезат резултатите от втората биопсия на костен мозък, което ще е всеки момент, ще поискам второ мнение от Германия, но съм сигурна, че ще се препокрие с това на Хрисчев. Всичко, обаче, трябва да се опита, за да няма после "ами, ако"-та.
    Ще поддържаме връзка! Желая ви от сърце успех и каквото и да е, да е по-малкото зло. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  8. Ако имате нужда от контакти в Германия, мога да помогна с контакти с болницата в Манхайм. Преди 20 дни оперираха брат ми там с диагноза: Сарком на Юинг. 10 часовата операция беше успешна, сега предстоят химиотерапия, лъчетерапия и рехабилитация. Стискам палци на всички в борбата с коварната болест, но място за отчаяние няма, само за борба. Нищо не е толкова страшно, колкото изглежда в самото начало. С много усилия, помощ от приятели и безсънни нощи се намира изход от всяка ситуация. Най-сложно е, когато трябва да избереш 1 от предложени 3,4 или 5 възможности. Това е от мен, ако мога да помогна ми пишете на: vily_markovska@abv.bg

    ОтговорИзтриване